Aşı Haftası 2025 kapsamında aşıların önemi, koruyuculuğu ve ücretsiz uygulamalar hakkında farkındalık yaratan bilgilendirici içerik.
Aşılar, vücudumuzun bağışıklık sistemini belirli hastalıklara karşı hazırlayan biyolojik ürünlerdir. Bağışıklık sistemi, aşı sayesinde zararlı mikropları tanır ve onlara karşı savaşmayı öğrenir. Böylece gerçek bir enfeksiyonla karşılaşıldığında kişi ya hiç hastalanmaz ya da hastalığı çok hafif geçirir.
Her yıl dünya genelinde yüzbinlerce insan, yalnızca aşı ile önlenebilir hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Oysa düzenli ve yaygın aşılama sayesinde bu ölümlerin önüne geçilebilir. Aşılama; bireyin değil, toplumun tamamının sağlığını korur. Aşılanmış bireylerin oluşturduğu topluluklarda salgın hastalıkların yayılması da önlenir.
Aşılar sayesinde korunabileceğimiz bazı hastalıklar şunlardır:
Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak
Çocuk Felci
Difteri, Tetanos, Boğmaca
Verem (Tüberküloz)
Hepatit A ve B
Suçiçeği, Mevsimsel Grip
Pnömokokal ve Meningokokal hastalıklar
Kuduz
Modern aşılar, bilimsel araştırmalar ve sıkı testlerden geçirilerek geliştirilir. Üretim sonrası her bir seri tekrar test edilmeden kullanıma sunulmaz. Aşılar güvenli ürünlerdir. Nadir olarak enjeksiyon yerinde ağrı, ateş ya da halsizlik gibi hafif etkiler görülebilir, ancak bu etkiler kısa sürede kendiliğinden geçer. Aşının olası yan etkisi, hastalığın yol açabileceği kalıcı hasar ve ölümlerle kıyaslandığında oldukça düşük risklidir.
Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen aşılama programı kapsamında yer alan tüm aşılar ücretsiz olarak sunulmaktadır. Aşıya ulaşmak her bireyin hakkıdır. Özellikle çocukların sağlıklı gelişimi için zamanında aşılanmaları büyük önem taşır.
Aşı ile önlenebilir bir hastalık, sadece sizin değil çevrenizdeki sevdiklerinizin de hayatını etkileyebilir. Toplum sağlığı için, geleceğimiz için, çocuklarımız için aşılanalım.